CHICKEN POT PIE - piščančja obara s testenimi krpicami

04. december 2017

kuharska delavnica JEJ LOKALNO - RAZMIŠLJAJ GLOBALNO

 

V oktobru 2016 smo skupaj odkrivali različne recepte z vseh koncev sveta. Pridružila se nam je Irena Žmuc, urednica knjige, kjer so na kupu izbrani zanimivi recepti s celega sveta. Trinajst svetovnih muzejev in institucij je namreč sodelovalo pri projektu Jej lokalno – Razmišljaj Globalno (Eat Local – Think Global), v posebno knjižico pa jih je uredila Irena Žmuc.

 

OBARA:
2,5 l piščančje osnove
3 skodelice (750 g)
piščanca
piščančji buillon
4-5 velikih krompirjev

TESTO:
1 skodelica moke (250 g)
1 jedilna žlica koruznegaškroba
ena tretjina skodelice (prbl. 80 ml) mrzle vode / mrzle piščančje osnove
1/4 čajne žličke soli

 

PRIPRAVA:
Piščanca skuhamo in razrežemo na koščke. Shranjeni piščančji osnovi dodamo toliko vode, da bo skupna količina 2,5 litra. Če voda ni dovolj okusna, dodamo piščančji boullion in zmes zavremo.
Za testene krpice zmešamo moko, škrob in dodamo mrzlo vodo ali osnovo (tekstura testa naj bo kot za pito). Testo zvaljamo na pomokani površini na debelino 0,5 cm in ga razrežemo na kvadratke, ki jih polagamo na peki papir (ne polagamo jih enega vrh drugega).
V obaro z mesom dodamo testene krpice in na koščke zrezan krompir, pomešamo in pokrijemo lonec. Počasi kuhamo - od 20 do 25 minut. Če je mešanica pregosta, dodamo nekaj vroče vode.

 

ZGODOVINA:
Piščančja obara (lahko je tudi iz šunke) je še vedno popularna jed v Pensilvaniji, zlasti med nemškimi priseljenci, Amiši in potomci evangeličanske ločine menonitov (Menno Simons, 1492-1559).
Recept je iz Beulah United Methodist Church, kjer obaro kuhajo že več kot 35 let za obiskovalce festivala obrti v Somersetu (Somerset Historical Center’s Annual Mountain Craft Days Festival).

 

Mlinar & Mlinar razstavni salon

Župančičeva 18, 1000 Ljubljana

Slovenija

tel: +386 (0)1 241 65 20Odpiralni čas:

PON - PET 10 -17ih

Ob sobotah in zunaj delovnika smo vam na voljo po predhodnem dogovoru.

Mlinar pohištvo d.o.o.

Vojkova 25, 5280 Idrija

Slovenija

tel: +386 (0)5 373 47 30Odpiralni čas:

Na voljo smo vam po predhodnem dogovoru.

 

Pišite nam