BOBIČI - poletna koruzna mineštra

01. februar 2017

kuharska delavnica z NONO EMILIJO PAVLIČ

 

V septembru 2016 smo se spet družili ob odlični kuhinji in nasvetih naše drage znanke - ge. Emilije Pavlič - None. Tokrat smo odkrivali tipične primorske jedi. Bilo je prisrčno, poučno in slastno.

 

SESTAVINE (za 5 oseb):
2 storža svežih, še mlečnih koruznih zrn
pest svežih fižolovih zrn ali stročji fižol
5 koščkov pršuta
5 krompirjev
košček lovorja
3 žlice oljčnega olja
10 strokov česna
drobna čebula
5 korenčkov
5 zrelih paradižnikov
listi zelene

 

PRIPRAVA:
Z ostrim nožem ločimo zrna od storžev in storž še postrgamo, da izteče mlečni sok.
V večji lonec nalijemo približno 3 litre vode. Dodamo koruzna zrna, fižol, pršut, lovor in cel olupljen krompir. Počasi naj vre približno pol ure.
Narezano čebulo, česen, korenjček, narezan stročji fižol in natrgano zeleno operemo v vroči vodi, odcedimo in stresemo v kozico. Dodamo kanček olja, olupljen paradižnik in na hitro pocvremo, da vsa voda izpari.
Stresemo v lonec, solimo in kuhamo vsaj eno uro.
15 minut pred koncem dodamo domačo ribano kašo ali drobne testenine.

 

NAMIG:
Namesto priprave v velikem pekaču, lahko izberemo manjše in naredimo obrok za vsakega posebej, lahko tudi z različnimi siri, odvisno od okusa posameznika…

 

 

 

Pišite nam