Orehova potica

10. april 2020

Naša kulturna dediščina. Nepogrešljiva dobrota, ki redko manjka na praznično obloženi slovenski mizi. Letos smo si vzeli nekaj več časa in jo pripravili z drožmi.

 

... lahko je sladka ali slana. Možnosti za eksperimentiranje je neskončno. Mi smo klasično orehovo obogatili s kakavom in belo čokolado.Sledite postopku, hkrati pa si dovolite eksperimentirati s sestavinami in nadevom po vašem okusu. Potica z drožmi je lahko na vaši mizi že v prihajajočih velikonočnih praznikih!

 

_LEPOTICA_druga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spodnje količine zadostujejo za 2 potici. Če želite le eno, količine razpolovite. 

 

1. PRIPRAVA SLADKIH DROŽI

 

Iz vaših matičnih droži, tistih, ki jih pridno hranite z moko in vodo, morate pripraviti sladke droži. Le-te bodo pomagale vzhajati bogato in težje sladko testo. Kako droži pripravimo in zanje skrbimo, si lahko ogledate tukaj

Priprava bo trajala približno 6 ur, odvisno od temperature vašega prostora in aktivnosti uporabljenih droži.

 

Kaj potrebujete?

40g droži

40g vode

90g moke tip 500

30g rjavega sladkorja

 

1 Droži, ki jih boste uporabili pri pripravi sladkih droži, morajo biti vsaj enkrat prej nahranjene z moko in vodo (kot običajno).

2 V steklenem kozarcu dobro premešajte droži, vodo, moko in sladkor.

   Mešanica bo veliko bolj gosta kot pri vaših matičnih drožeh. Dobro premešajte, lahko si pomagate tudi z roko.

3 Kozarec nežno pokrijte

4 Počakajte, da sladke droži narastejo za 3x.

Na steklen kozarec namestite elastiko v višini zmesi, tako boste imeli nadzor nad rastjo droži.

Če želite, pospešiti naraščanje sladkih droži, jih po hranjenju postavite v pečico ogreto na 35°C.

 

2. PRIPRAVA TESTA

 

500g mlačnega mleka

100g masla

200g aktivnih sladkih droži

750g moke

2 rumenjaka

7 g soli

40g rjavega sladkorja

 

1 Stopite maslo v mlačnem mleku. Mleko ne sme biti prevroče, da ne uničite droži!

2 V tekočino dodajte 200g aktivnih sladkih droži in pomešajte, da se raztopijo.

3 Dodajte moko, premešajte, da ni več suhih sledi in pokrito pustite počivati 15 minut.

4 Po 15 minutah v testo vmešajte rumenjake, sol in sladkor.

5 Gnetite toliko časa, da bo testo voljno, močnejše in manj lepljivo.

6 Oblikujte ga v kroglo in pustite pokritega vzhajati za polovico.

 

Če testo pripravljate zvečer, ga čez noč postavite v hladilnik. Naslednje jutro ga vzemite iz hladilnika. V času priprave nadeva bo ravno prav vzhajal, da ga boste lahko razvaljali in nadevali.

Hladno testo je lažje oblikovati, saj se manj trga in prijema na rjuho/pult.

 

01-priprava-testa

 

3. PRIPRAVA NADEVA

 

700g mletih orehov

50g kakava

5g soli

400g sladke smetane

100g mleka

4 rumenjaki

70g rjavega sladkorja

žlička burbonske vanilije v prahu

1 zamašek ruma

4 beljaki

70 g sladkorja

50g masla

50g sladkorja

100g bele čokolade

 

1 Segrejte smetano in mleko ter s tekočino poparite mešanico orehov, kakava in soli. Postavite na stran, da se ohladi.

2 Rumenjake stepite s 70g sladkorja, da postanejo penasti in svetli.

3 V ločeni, čisti skledi stepite beljake s 70g sladkorja v trd sneg.

4 V ohlajene orehe, vmešajte rum, vanilijo in stepene rumenjake.

5 Orehovo kakavovi mešanici v treh delih ročno dodajte sneg in mešajte previdno od zgoraj navzdol, da se ohrani čim več zraka.

6 Stopite 50g masla in 50g sladkorja v ločeni posodici.

7 Nasekljajte belo čokolado.

 

Orehi ali drugi oreščki v nadevu so najbolj okusni, kadar so sveže zmleti. Če jih pred uporabo prepražite v pečici, razvijejo še posebej aromatičen okus.

Zamenjajte sestavine nadeva po svojem okusu. Potica je odlična tako sladka, kot slana. Namesto orehov se odlično obnesejo tudi lešniki. Ali pa rozine namočene v rum namesto bele čokolade. Eksperimentirajte in pustite domišljiji prosto pot!

 

02-priprava-nadeva

 

4. OBLIKOVANJE POTICE

 

1 Z maslom natančno premažite dva potičnika in en manjši pekač.

2 Pripravite in pomokajte prt ali rjuho na kateri boste zvaljali testo. Takšna podlaga vam bo olajšala zavijanje potice, ni pa nujna. Potico lahko oblikujete tudi na pomokanem pultu.

3 Testo zvaljajte v pravokotnik dimenzij cca 80x80cm.

4 Enakomerno premažite testo z nadevom, približno 1 cm do roba. Ne pozabite dodati prej stopljenega masla in sladkorja po vrhu nadeva. Enakomerno posujte belo čokolado.

5 Začnite z zvijanjem stran od sebe. Lahko si pomagate s prtom/rjuho. Rezultat naj bo približno 80-90cm dolg zvitek.

6 Obrežite zvitek na obeh koncih tako, da se znebite koncev, ki so običajno ožji od sredine. Vaš cilj je, da bo debelina zvitka, ki ga boste prestavili v potičnik po celotni dolžini kar se da enakomerna. Sledite formuli med namigi, da bo dolžina ravno pravšnja za vaš potičnik.

7 Stranska ostanka zvitka, prestavite v manjši pekač, enakomerno debel sredinski zvitek pa v potičnik.

8 Potico pustite na sobni temperaturi vzhajati še 6 ur, potem pa jo čez noč prestavite v hladilnik.

9 Pred peko mora potica vzhajati za približno 40%.

 

Notranji premer potičnika x 2 = Dolžina zvitka, ki bo ravno prav dolg za v vaš potičnik.

Če imate radi bolj sladek nadev, lahko v koraku 4 nadev izdatno posujete s sladkorjem, ali dodate še več bele čokolade.

Če želite tanko testo in veliko plasti v potici, med vsakim zavojem zvitek rahlo potegnite proti sebi.

Če delate polovični recept, testo razvaljajte v pravokotnik dimenzij cca 45x80cm.  Nastali zvitek mora biti dolg cca 40 cm.

 

03-oblikovanje-potice

 

5. PEKA POTICE

 

Peka potice poteka v dveh fazah. V prvi fazi potica dodatno naraste, zato je potrebno ustvariti vlažno okolje. V drugi fazi pa se dokončno speče in obarva.

 

1 Pol ure pred peko segrejte pečico na 180°C.

2 Potico ne več mestih prebodite z vilicami, tako med peko ne bo počila.

3 Na dno pečice postavite negorljivo posodo z vodo, ki bo v prvi fazi peke pomagala ustvariti vlažno okolje.

4 Prva faza peke traja 30 minut.

5 V drugi fazi peke odstranite posodo z vodo, zmanjšajte temperaturo peči na 160°C in pecite dodatnih 30 minut.

6 10 minut po peki potico previdno odstranite iz potičnika in jo postavite na rešetko, da se ohladi.

 

Ostanki zvitka, ki ste jih spekli v drugem pekaču so super, saj lahko tako svojo potico preizkusite takoj po peki, ko je še topla in dišeča.

Potico lahko zamrznete.

Naslednji dan kos potice dobi drugo dimenzijo, če ga pogrejete!

 

04-peka

 

 

 

Naj bodo prihajajoči prazniki polni veselja, nepozabnih trenutkov v družbi najbližjih in pozitivnih misli za prihodnost! In seveda odlične hrane... 

 

P.S.: Sledite nam na našem instagramu, kjer redno objavljamo nove recepte in zanimive utrinke iz naše kuhinje!

 

 

Mlinar & Mlinar razstavni salon

Župančičeva 18, 1000 Ljubljana

Slovenija

tel: +386 (0)1 241 65 20



Odpiralni čas:

PON - PET 10 -17ih

Ob sobotah in zunaj delovnika smo vam na voljo po predhodnem dogovoru.

Mlinar & Mlinar d.o.o.

Vojkova 25, 5280 Idrija

Slovenija

tel: +386 (0)5 373 47 30



Odpiralni čas:

Na voljo smo vam po predhodnem dogovoru.

 

Pišite nam