Slana pita s šparglji in porom

21. maj 2020

Pomlad nas vsako leto bogato obdari - če si le vzamemo čas za nabiranje njenih številnih in zdravilnih rastlin. Regrad, šparglji, čemaž so le najbolj znani izmed številnih divjih rastlin močno koristnih za naše telo. Mi smo tokrat pripravili krhko testo za slano pito in jo nadevali z divjimi šparglji s krasa in porom.

1. PRIPRAVA SLANEGA KRHKEGA TESTA (recept za 2 piti)

 

200g masla

400g moke 

50g ledeno hladne vode

1 rumenjak

5g soli

 

(25g maka)

(25g sezama)

 

1 Stehtajte vse sestavine.

2 Maslo narežite na kocke in ga za nekaj minut postavite v najbolj hladen del hladilnika ali v zmrzovalnik.

3 Moko, sol in zelo hladno maslo narezano na koščke stresite v posodo multipraktika ali pa v širšo posodo paličnega mešalnika in na hitro zmiksajte. Maslo se bo povezalo z moko, nastale bodo majhne grudice.

4 Ustavite mešalnik in dodajte ledeno vodo in rumenjak. Spet premešajte, zgolj toliko, da se testo rahlo poveže.

5 Stresite testo na delovno površino in ga na hitro oblikujte v nizek valj. Postavite ga v pokrito posodo ali pa ga zavijte v plastično folijo.

6 Testo naj počiva v hladilniku vsaj pol ure.

Namigi:

V receptu smo uporabili mešanico moke Mlin Katič tip 400 in njihovo predpripravljeno mešanico za mešani kruh. 

Mi smo testu čisto na koncu mešanja dodali še sezam in mak. Ti dve sestavini lahko brez težav izpustite ali pa ju nadomestite z drugimi drobnimi semeni, ki bodo vaši piti dodala novo dimenzijo okusa.

Rezultati bodo najboljši, če boste pri oblikovanju hitri in se testo ne bo preveč segrelo.

Če nimate multipraktika, si lahko pri mešanju pomagate tudi z vilico in testo na koncu na hitro združite z rokami. Rezultat bo podoben, je pa res, da vam bo multipraktik prihranil nekaj časa.

Testo lahko v hladilniku počaka tudi do 5 dni.

 

2. OBLIKOVANJE TESTA IN PEKA

 

Potrebovali boste:

valjar

pekač za pito 

1 Testo razdelite na dva enaka dela.

2 Pomokajte delovno površino in testo razvaljajte v obliko kroga tako, da bo prekrilo vaš pekač za pito.

3 Testo previdno prestavite v pekač in obrežite odvečno testo ob zgornjem robu.

4 Z vilicami dobro prepikajte testo, tako boste zmanjšali količino mehurjev med peko.

5 Pekač s testom postavite v hladilnik za 15 minut ali v zmrzovalnik za 5 minut pred peko! Ta korak je ključen, da bo testo med peko obdržalo svojo obliko.

Namigi:

Če uporabljate plastičen valjar, ga lahko pred uporabo za nekaj časa postavite v zmrzovalnik, tako bo testo med valjanjem dlje časa ostalo hladno in bo rokovanje z njim preprostejše.

Mi smo testo valjali na ….. pultu, ki je hladen, zato nismo imeli težav s prijemanjem.

Če vas je strah, da se testo prime na pult, ga lahko razvaljate na papirju za peko. Testo skupaj s papirjem prestavite v pekač tako, da je testo obrnjeno proti pekaču in nato previdno odstranite papir. 

Ko se testo med oblikovanjem, v kateri koli fazi preveč zmehča ga za nekaj minut postavite v hladilnik in nadaljujte, ko bo ohlajeno.

Drugo polovico testa lahko shranite v hladilniku do 5 dni ali pa jo oblikujete po zgornjem postopku, položite v pekač, prepikate in postavite v zmrzovalnik. Ko želite speči pito, jo direktno iz zmrzovalnika prestavite v pečico. To je super trik, za hitro pripravljeno jed, ko nimate toliko časa.

1 Segrejte pečico na 180°C.

2 Dobro ohlajeno testo direktno iz hladilnika ali zmrzovalnika postavite v pečico.

2 Pecite 15 minut.

 

3. PRIPRAVA NADEVA

 

Pito lahko napolnite z najrazličnejšo zelenjavo, bodite kreativni ali pa zgolj porabite kar vam raste na vrtu, v gozdu in ostaja v hladilniku. Sledite receptu za nadev, ki bo vašo zelenjavo povezal in uspeh je zagotovljen. Mi smo tokrat uporabili odlične divje šparglje nabrane na Krasu, por, majhne paradižnike, začimbe in parmezan.

 

2 veliki jajci

200g sladke smetane

100g sladke smetane

 

50g naribanega parmezana

Šopek špargljev

Por

Začimbe (mi smo uporabili muškatni orešček in peteršilj)

 

1 Stehtajte vse sestavine in operitite zelenjavo in zelišča.

2 Narežite zelenjavo in jo rahlo popražite. Mi smo najprej na olivnem olju popražili por, nato stebla špargljev. Vršičke špargljev, paradižnike in začimbe pa smo zgolj narezali in dali v pečico surove.

3 Zmešajte jajca, kislo in sladko smetano, dodajte nasekljane začimbe, zelenjavo, parmezan in sol po potrebi.

4 Nadev prelijte v pred pečeno testo.

5 Lepše kose zelenjave ali začimb lahko prihranite in z njimi okrasite pito.

6 Pecite na 180°C toliko časa, da se nadev zlato zapeče.

 

Slana pita bo očarala vsakogar. Super se ujame s svežo solato ali pa kar tako. Odlična je vroča ali pa hladna za malico naslednji dan.

Želimo vam veliko užitkov pri ustvarjanju vaše najljubše pite!

Mlinar & Mlinar razstavni salon

Župančičeva 18, 1000 Ljubljana

Slovenija

tel: +386 (0)1 241 65 20



Odpiralni čas:

PON - PET 10 -17ih

Ob sobotah in zunaj delovnika smo vam na voljo po predhodnem dogovoru.

Mlinar & Mlinar d.o.o.

Vojkova 25, 5280 Idrija

Slovenija

tel: +386 (0)5 373 47 30



Odpiralni čas:

Na voljo smo vam po predhodnem dogovoru.

 

Pišite nam